Sneeuw? Niet op de velden!

Bij het ene weerbericht heeft men het over naderende sneeuwval, de ander is wat voorzichtiger. Maar wat gaan we doen als er sneeuw valt?

Bij sneeuw, niet op de velden!

Juventa ’12 heeft als standpunt dat bij sneeuw de velden niet betreden mogen worden. Met dit standpunt sluit de vereniging zich aan bij vele andere verenigingen en het advies vanuit de voetbalbond KNVB

Waarom?

Bij het betreden van een besneeuw veld wordt de aanwezige sneeuw in de mat gedrukt. De sneeuw komt tussen het rubber en de sprieten, waardoor harde stukken (voornamelijk ijs) ontstaan. Daarnaast wordt het veld glad, met risico voor de sporter op blessures.

Sneeuw opruimen?

Het opruimen van de sneeuw wordt door zowel de KNVB als de leveranciers van kunstgras afgeraden. De sprieten worden hierbij dermate grof belast waardoor zij uit de mat kunnen springen. Daarnaast wordt het rubber uit de mat gehaald en ontstaan er ijsresten.

Ook bij ijzel en opdooi geen voetbal!

Bij natte vorst wordt het veld glad en is betreden absoluut niet veilig. Ook in deze situatie mogen velden niet betreden worden.

Wanneer gaat een training/wedstrijd niet door?

Er volgt alijd vanuit de Commissie Wedstrijdzaken bericht op onze website over eventuele afgelastingen. Voor wedstrijden geldt dat deze pas zijn afgelast als dit ook op de website is bevestigd. Bij trainingen kun je er vanuit gaan dat er bij lichte sneeuwval al niet wordt gespeeld. De Commissie Wedstrijdzaken zal ook op de website altijd vermelden bij afgelasting.

Wat als het begint te sneeuwen tijdens een training/wedstrijd?

De scheidsrechter bepaalt bij wedstrijden of het nog verantwoord is om door te spelen. Hij/zij zal de resterende speeltijd bij het besluit meewegen. Uiteraard wordt er afgelast als de sneeuw op het veld ‘zichtbaar’ blijft liggen.

Let op: vul na afloop het wedstrijd formulier in met de melding dat de wedstrijd niet is uitgespeeld. Noteer de tussenstand, geef aan wie de bal had en waar dat zich bevond en in welke minuut de wedstrijd is stilgelegd. De KNVB neemt vervolgens een besluit wat te doen.

Bij trainingen dient men te stoppen zodra de sneeuw ‘zichtbaar’ blijft liggen.

Let op: Bij sneeuwval gedurende de trainingsavond zal niet in alle gevallen nog bericht volgen. Hierbij geldt automatisch, zichtbaar op het veld is direct afgelast!

Vragen? wedstrijdzaken@juventa12.nl!

Dit vind je misschien ook leuk...