ZA2: Jeugd is de toekomst

Elk team heeft zo zijn eigen sterren, vedettes, heethoofden en jonkies rondlopen. Cruijff zei ooit: bemoei je niet te veel met de praktijk, tenzij je zelf praktijkervaring hebt. Die les hebben de jonkies van voetbalteam Juventa’12 ZA2 inmiddels al wel geleerd.

ZA2 draait al sinds het seizoen 2010-2011 mee met het senioren voetbal. De jonkies (18 tot 20 jaar) destijds zijn nu uitgegroeid tot echte vedettes en culthelden (26 tot 28 jaar). Lange tijd waren deze talenten op zichzelf aangewezen. Van prachtige overwinningen tot aan wedstrijden die eindigden in een diepe mineur. Zo gaat dat nou eenmaal in de voetballerij. Maar elke les is er één om te onthouden!

Toekomst? Ja, daar wordt vaak over nagedacht bij dit team. Kunnen we nog in het hoge tempo van weleer spelen? Is ons lichaam nog fit genoeg voor de volle 90 minuten? Overleven we de derde helft nog wel? Allemaal vragen die weleens door de hoofden van deze vedettes omgaan. Zo is de ene speler vader geworden, heeft de ander behoefte aan een rollator en loopt er één rond die nu al met zijn parkiet achter de geraniums zit…

Gelukkig leven we niet allemaal op die grijze wolk! De nieuwe generatie van ZA2 blaast nieuw leven in het blik vol oude sardientjes. Laten we beginnen met onze jongste speler. Deze jongeman mocht in juli maar liefst 21 kaarsjes uitblazen. Hoewel hij ook wel graag kaartjes pakt. Als talent van vedettes Roy Leusenkamp (163 wedstrijden) en Tom Asbreuk (167 wedstrijden) mocht hij al aan het grote werk ruiken. De speler leerde de fijne technieken van het voetbal als pupil van deze heren in Sv Omhoog D2 en droomde om ooit naast zijn trainers te mogen spelen op het veld. Die droom werd in het seizoen 2014-2015 werkelijkheid. Op een leeftijd van 18 jaar debuteerde Jeremy Kappert bij de zaterdagsenioren. Inmiddels heeft de speler er al 70 wedstrijden op zitten. Frappant detail is dat hij kennelijk alleen de technieken van Tom Asbreuk heeft onthouden. Met 4 gele kaarten in zijn jonge carrière zit hij zijn oud trainer al behoorlijk op de hielen.

Onze volgende jonge bloem is eigenlijk een doorgewinterde bouwvakker. Een meetlat is er niks bij!
Dit talent werd samen met zijn kameraad toegevoegd aan de gelederen van ZA2 in het seizoen 2015-2016. In het seizoen daarvoor had hij zelfs al zijn debuut gemaakt voor de zaterdagsenioren tijdens één van de laatste competitiewedstrijden van het seizoen. Met name zijn gedrevenheid viel de technische staf van ZA2 op. Met oog voor vakmanschap (buiten het veld) en inzet wist hij de TS te overtuigen. De speler is vooral te vinden op de flanken in het team. Met zijn inzet is het een talent waarmee rekening dient gehouden te worden. In zijn debuutseizoen kwam de lange vleugelverdediger in 41 wedstrijden tot tweemaal toe aan scoren en gaf daarbij twee assists. Hopelijk kan hij deze lijn in het huidige seizoen weer eens oppakken. We hebben het natuurlijk over Mart Gunneman

Maar wie is nu eigenlijk die kameraad van Mart zult u zich afvragen? Beste lezers, die vraag willen we maar al te graag beantwoorden.

Tegen het einde van het seizoen van 2014-2015 kampten we met een keepersprobleem. Eeuwig talent Mitchell Visscher gaf aan door werk niet meer te kunnen keepen en zo moest ZA2 op zoek naar een nieuwe sluitpost. Deze plek werd opgevuld door een ruwe diamant. De diamant was in het begin van het seizoen 2015-2016 zoekende. Jong, onervaren en heel wat vedettes voor zich in het veld. Niet het makkelijkste begin voor een talent. Vooral als je weet dat iconen zoals Hubrecht van der Meer, David Körbl en Wouter Dubbers elke zaterdagmiddag luidkeels de zoveelste hit van ‘The Backstreet Boys’ meezingen in de kleedkamers en daarbuiten. De technische staf en de voetbalkenner hielden de ontwikkeling van de sluitpost dan ook nauwlettend in de gaten. Het talent droop er af, maar het moest er nog even uitkomen. Het eerste jaar ging dan ook stilletjes voorbij voor de keeper. Op een gegeven moment was er een lichte twijfel om er mee te stoppen. Deze twijfel werd door de zomervakantie van 2016 compleet weggenomen. Met bezoekjes aan o.a. het krachthonk en festivals kwam de keeper opgepompt en onbevreesd terug in het seizoen 2016-2017. De keeper schreeuwde erop los in het veld, ging fel de één op één duels aan en bewees een ongelofelijke goede lijnkeeper te zijn. Vriend en vijand waren verrast met deze sterke comeback. Maar er zit nog meer rek in! Dit liet het talent goed zien tijdens het teamweekend in Dortmund. Backstreet Boys? Peter Wackel met Ich verkaufe meinen Körper schreeuwde hij. Luidkeels liet de sluitpost dit dan ook aan de vedettes horen. ZA2 kan nog jaren plezier aan dit talent beleven. We hebben het natuurlijk over Mathijs Smit. Met 47 gespeelde wedstrijden timmert hij aardig aan de weg.

Mede door dit trio is er weer nieuw leven geblazen in het oude mannenleven van de zaterdagsenioren. Wellicht zijn zij over tien jaar de nieuwe vedettes en staan er weer nieuwe talenten op.

Blijf oefenen op FIFA toekomstige talenten!

Toch Jurgen Filart?

Dit vind je misschien ook leuk...